http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=fi&msa=0&msid=218107552767173074970.00049a0880ec389addbcd&ll=41.239609,-73.539734&spn=0.509097,1.231842&z=10
4.5.2011 Aaron kanssa taas reissussa. Finnairin kone AA:n lipuilla (550 €) toi meidät Helsingistä suoraan New Yorkiin. Tosin Airbus 330 jarruja korjattiin matkustajat sisällä Helsingissä puolitoista tuntia. Itse lento kesti sitten noin 9 tuntia, joten aika pitkä istuminen.
Perillä kuitenkin kaikki maahantulomuodollisuudet sujuivat nopeasti ja ongelmitta. Koneessa ei muuten tarvitse enää täyttää, kuin tullilomake, ESTAn tiedot hoidetaan tietokoneilla.
Menimme kentältä Airtrainilla vuokraamoalueelle ja olimme vuokranneet Nationalilta täyskokoisen jenkin. Mies sanoi, että voitte valita pihalta ihan minkä haluatte. Hylkäsimme isot katumaasturit, kun me ei vaan niistä tykätä ja automme on tällä kertaa tämän vuoden malli Buick Lucerne 3,9 litran V6-moottorilla 227 hevosvoimaa. Hieno peli ja äänetöntä kyytiä.
Ajoimme ensin Aaron tädille Connecticutin Stamfordiin ja söimme Annikin laittamia kyljyksiä ja mustikkapiirakkaa. Lupasimme poiketa vielä paluumatkallakin ja viedä hänet syömään. Ajoimme sitten vielä 10 km:n matkan Econo Lodge-motelliin, jonka olimme varanneet etukäteen ensimmäiseksi yöksi 70 dollarin hinnalla. Nyt koetamme vähän nukkua ja aamulla sitten kohti Chicagoa. Liitän huomenna sitten jo varmaan kuviakin joukkoon.
7.5.2011 Säätiedotus lupasi sadetta Chicagon alueelle, mutta ei sitä kuitenkaan tullut. Pilvinen päivä, mutta illaksi kirkastui. Chicagoon ajoimme viimeisen 80 km tullitietä pitkin, mikä osoittautui virheeksi. Tie oli surkeassa kunnossa ja maksupisteet jonoineen hidastivat etenemistä.Olisimme varmasti olleet aiemmin perillä maksuttomalla freewayllä ja sekin 7 $ olisi säästynyt parempaan käyttöön.
Aaro oli muuten huolissaan, kun hän Nokian kännykkäänsä latasi motellin ilmaisen nettiyhteyden kautta navigointiohjelmaan toisen äänen ja sai sitten tekstiviestin,että on käyttänyt 80 % datapaketistaan. Mietittiin, että mitä se tarkoittaa, mutta lohdutin, ettei se niin hirveästi maksa, ehkä pari euroa megalta ja jos muutama sata megaa ladattiin, niin RAHALLAHAN siitä selviää. Aaro kehui kyllä nukkuneensa ihan hyvän yön.
Chicagossa ajettiin rantaan Planetaarion luokse ihailemaan pilvenpiirtäjien silhuetteja ja kun lähdimme eteenpäin, niin "Mairelle" (navigaattori) annettin ohjeet välttää moottoriteitä ja tietulleja.
Kaupungin rantatiet olivat täynnä hölkkääjiä ja jotenkin tuli sellainen tunne, että osa juoksi kyllä suoraan kohti kuolemaansa, helpompi sitä olisi odottaa sohvalla telkkaa katsellen ja sipsejä syöden, niin kuin itse teen (täällä USAssa). Osittain rantatietä seuraten ajoimme kohti Milwaukeeta ja vähän ennen lähdettiin kohti luodetta ja päädyimme Wisconsin Watertowniin Candle Glo-motelliin 50 $ hinnalla. Vaatimaton motelli, johon en Marjaa olisi saanut, mutta ilta-auringon paistaessa istuessamme sisältä ulos siirretyillä tuoleillamme GT:t kädessä sikaria tuprutellen ja naapurikämppään omat huonekalut tuonutta römeä-äänistä naista kuunnellessamme olo tuntui todelta hyvältä! Huomenna saatamme tavoittaa jo Mississippin.
Bensan hinta on näiden 14 vuoden aikana, jotka olen täällä kiertänyt, kohonnut nelinkertaiseksi. Vuonna 1997 gallonan (3,8 L) sai dollarilla ja tällä reissulla bensa on ollut halvimmillaan 3,79 ja kalleimmillaan 4,25 dollaria eli noin puolet siitä mitä se maksaa Suomessa. Amerikkalaiset ovat kauhuissaan ja me lisäämme sitä kertomalla, mitä se maksaa meillä.
Huomenna jatkamme matkaa Minnesotan läpi kohti Dakotoita.
Eilen sattui hauska episodi, kun lähestyimme majapaikkaamme. Edellämme ajoi keltainen Ford Thundebird avoauto ja siirryimme viereiselle kaistalle nähdäksemme, millainen kuljettaja sitä ajaa. Ratin takana istui ainakin 95-vuotias lady, jonka nähdessään Aaro purskahti hallitsemattomaan nauruun ja se sai Ladynkin purskahtamaan nauruun. Nostimme peukun pystyyn ja toivoimme ladylle mukavia maileja Thundebirdin ratissa.
Huomenna jatkamme Etelä-Dakotan puolelle ja kohti Rushmorea ja jotta Tamperelaiset ja varsinkin Rajaportilla saunojat pysyisivät kärryillä, niin sehän on Etelä-Rakota!10.5.2011 Pilvinen viileä aamu, mutta ei satanut. Lähdimme ensiksi kohti länttä ja sitten 90 asteen kurvalla kohti etelää ja Etelä-Dakotaa. Jos olette katsoneet koskaan Dakotoiden tiekarttoja, niin tiet kulkevat lähes viivasuoraan joko itä-länsi tai etelä-pohjois-suunnassa ja jos haluat mennä esim. koillisesta lounaaseen, niin joudut tekemään lukemattomia kertoja 90 asteen suunnan muutoksia. Jos joku luulee, että Suomesta löytyy pitkiä suoria vaikka pohjanmaalla, niin täällä asia saa toiset mittasuhteet. 50 km viivasuoraa tietä ei ole mitenkään kummallista ja jos tiehen tulee viiden asteen suunnanmuutos, niin siitä varoitetaa luonnollisesti liikennemerkillä. Ajoimme alkuun näitä pitkiä suoria peltomaisemien keskellä ja myöhemmin etelään tullessamme maisema muuttui tasaisesta mukavan kumpuilevaksi ja karjaakin rupesi näkymään. Ilma kirkastui ja aamun +15 kohosi iltapäivällä +25 asteeseen.
Löysimme täältä Pierre:stä kunnon motellimörskän ja majoituimme onnellisina katutasoon. Viereisessä kämpässä majailee neljä nuorta ja koira. Koira tietysti ihastui minuun heti ja saattaa huomenna vaihtaa heidän pikkukotterostaan Buickin takapenkille. Teimme normaalit kauppa-asiat (30 tölkin laatikko olutta, 1,75 litran ginipullo, muutama punkkupullo ja vähän syötävää!) Huomennahan päästään taas kauppaan, joten ei kannata liioitella ostosten suhteen.
Mississippi-joki tulvii ennätyksellisesti. Täällä pohjoisessakin sen näkee, sillä joki on vallannut paljon metsikköalueita. Dakotoissa myös pelloilla on runsaasti vettä ja parissa kohtaa sitä on tullut tiellekin asti (kuva), mutta ei ainakaan toistaiseksi ole haitannut kulkuamme. Huomenna bongaamme Aarolle Montanan ja sitten kohti Rapid Citya ja presidenttejä
12.5.2011 Sateinen yö ja sade jatkui itse asiassa koko päivän. Lämpötila oli nollan ja + 5 asteen välissä, välillä satoi räntääkin. Menin heti aamulla SafeWay-myymälään, mistä olin eilen saanut Clubmember anomuspaperin mukaani. Näissä myymälöissä on omat hintansa lähes kaikista tuotteista jäsenille ja kun palautin täytetyn paperin, jossa kysyttiin vain normaalit henkilötietoni, niin sain saman tien kassalta kortin ja eilisestä laskusta melkein 7 dollaria takaisin. Täytyypä hakea muidenkin suurten ketjujen jäsenyyttä, jos se toimii näin hyvin. Kortilla saa bensastakin alennuksen, vaikka se tuntuu jo liioittelulta, eihän se muutenkaan suomalaiselle mitään maksa.
Puhelimeni lakkasi toimimasta eli verkkoa ei löydy, vaikka Aaro löytää omallaan (dna). Laitoin Saunalahdelle kyselyn sähköpostilla, katsotaan mitä tapahtuu!
Teimme kauppareissun paikalliseen Citariin ja olikin hyvä paikka. Nautiskelimme aterian motellilla ja auringonpaisteessa sikarit ja viskit pihalla.
Puhelimeni rupesi yllättäen toimimaan Denverin lähistöllä. Sain jo Saunalahdelta viesti eilen sähköpostiin, että he ovat luoneet yhteyteni uudelleen ja toivoivat yhteyksien pelaavan. Uskon syyn olleen siinä, että Saunalahdella ei ollut Etelä-Dakotan ja Nebraskan alueilla ajamiemme reittien varrella verkkokumppaneita. Aaron DNA-puhelin toimi melkein koko senkin pätkän ja yritän vielä selvittää todellisen syyn. Tämä kuulumattomuusongelma oli näillä alueilla arkipäivää aiemmin kolmitaajuuspuhelimen kanssa, mutta en olisi uskonut saman toistuvan nelitaajuuspuhelimella toimittaessa. Täällä täytyisi varmaan ostaa paikallinen kortti, jos haluaa säilyttää yhteydet. Paikalliset kyllä kulkevat puhelin korvalla niilläkin seuduilla, missä meillä kummallakaan ei ole minkäänlaista yhteyttä.
Nyt olemme matkamme läntisimmässä pisteessä ja huomenna suuntaamme kaakkoon kohti Kansasin kuulua lännenkaupunkia Dodge Cityä. Mahtavaa on ollut tähän asti noin 4700 km takana ja lähes saman verran edessä. Vielä ei kotimatkaa ajatella.
Motellia maksaessamme Amex-kortillani respan rouva ei osannut oikein käyttää korttikonetta ja höyläsi korttia lukemattomia kertoja. Sitten tuli poika auttamaan ja höyläys jatkui, mutta tulostakin rupesi tulemaan. Välillä 48,85 dollarin summasta oli jäänyt pilkku pois ja puhuttiin tuhansista. Paperi, jonka allekirjoitin, oli oikealle summalle, mutta ehkä tuo kuitti kannattaa pitää tallessa. Kyllä nuo luottokortihommat ovat aina toimineet oikein eikä itselleni ole koskaan sattunut mitään, mistä olisi huomautettavaa. Kerran vuosia sitten yksi bensalasku jätettiin veloittamatta. Sen luottokorttilaskun olen liimannut valokuva-albumiini, siinä kun lukee, että takaamme asiakkaillemme 110 % tyytyväisyyden.
15.5.2011 Sunnuntai aamu, hiljainen liikenne ja counrty-musiikkia joka kanavalta puoliin päiviin asti. Lähdimme liikkeelle puoli kahdeksan aikaan ja ajoimme Kansasin lähes viivasuoria teitä tasaisten peltojen keskellä. Saavuimme puolen päivän aikaan Dodge Cityyn, joka osoittautui pettymykseksi. Vanhaa lännenkaupunkia ei löytynyt hakemallakaan ja sunnuntain vuoksi kaikki paikat olivat kiinni. Yritimme löytää 10 mailin välein tulevista pikkukylistä saluunaa, jotta olisimme saaneet päiväoluemme, mutta niitäkään ei löytynyt. Pysähdyimme Kansasin ja Oklahoman rajalla yhdelle pienelle levähdyspaikalle ja otimme Buickin takakontista kylmät oluet ja nautimme ne siinä auringonpaisteessa. Meillä on autossa loistava jääkaappi. Olen ostanut tuollaisen 30x30x25 cm kannellisen muovilaatikon, jonka pohjalle lataamme juomat ja sitten jääkuutioita motellin jääkoneesta päälle. Pysyy kylmänä auton takakontissa koko päivän ja toimii jääkaappina sellaisissakin motelleissa, missä ei jääkaappia ole. Täällähän saa ostaa reilulla dollarilla ison säkin jääkuutioita kaikista kaupoista ja huoltoasemilta, joten jäätä on helposti saatavilla.
Matka jatkui Oklahoman puolelle Alva-nimiseen pikkukaupunkiin, missä yövymme Holiday Motellissa 62 dollarin hinnalla. Rekkamiehet tekevät tuossa pihapiirissä herkullisen näköistä ateriaa. Heillä on omat grillit ja savustamot mukana autoissaan. Rekasta löytyy kuulemma myös 32 tuumainen televisio ja Playstation muiden mukavuuksien ohella. Me jätimme vähän kateellisina heidät grillinsä ääreen ja kävimme Wallmartissa ostoksilla, Aarolle bootsit (kuva) ja minulle saunatossut. Haimme pitsat pitseriasta ja juhlimme Suomen maailmanmestaruutta. Huomista reittiä ruvetaan kohta katsomaan kartasta, mutta itään päin jo mennään.
TÄSSÄ KOHTAA, JOS HALUATTE SEURATA KARTTAA, NIIN KARTAN AUKAISTUANNE VIERITTÄKÄÄ VASEMMASSA REUNASSA OLEVAA PALKKIA ALASPÄIN JA VALITKAA "SEURAAVA"
Yritimme koko päivän tarkkailla matkan varrella kunnon saluunaa iltapäiväolutta (klo 1201) varten ja löysimmekin jo varsin lupaavan näköisen paikan (kuva), mutta siellä tarjoiltiin vain ruokaa kokiksen tai veden kanssa. Etsintä jatkui ja oli turhaa tänä päivänä. Oklahomalaiset osaavat näköjään piilottaa saluunansa.
Meillä on tarkoitus jatkaa matkaa koilliseen kohti John Waynen (os. Morrison) syntymäkotia Iowan Wintersetiin. Siellä on myös näitä katettuja siltoja, joita Clint Eastwoodin elokuvassa ”Hiljaiset sillat” esitettiin. Sinne on parin päivän matka, joten huomenna sitten lisää.
17.5.2011 Aurinkoinen aamu, pääsimme liikkeelle tuntia normaalia myöhemmin, mutta ehtiihän sitä silloinkin ja mihinkäs kahdella eläkeläispapalla on kiire. Ajelimme pohjoiseen Oklahomasta Kansasin kautta Missouriin. Välillä kuljimme pikkuteitä pitkin ja välillä interstatea. Matka joutui ja majoituimme kahden maissa Missourin Bethany-kaupungin Family Budget Inn-motelliin 55 dollarilla. Haettiin ruokaa BBQ-paikasta ja syönnin jälkeen kokeilin nettiyhteyttä, jonka luvattiin toimivan. Ei toiminut, joten sitä ruvettiin korjaamaan. Lähdin pyykkituvalle likapyykkimme kanssa ja tullessani kämpälle tietokone kyseli lupaa tehdä asetukset yhteydelle. Netti siis rupesi pelaamaan ja näin saan tämän ja eilisen päivän tarinat maailmalle. Katselimme tietysti YouTubesta Suomi-Ruotsi ottelun maalit Mertarannan selostamana moneen kertaan volyymit täysillä, ihanaa hehkutusta...MAAAAALIIIII!!!
Tämä on ensimmäinen motelli, missä on taulutelevisio. Ei täällä ole koskaan kuva kuitenkaan ollut lähelläkään Suomen tasoa, ei nytkään, mutta sillä pärjätään, mitä on saatavissa. Täältä on matkaa John Waynen kotitaloon noin 150 km, joten huomenna sinne ja "hiljaisille silloille".Ennen matkan jatkumista kävimme paikallisessa saluunassa päiväoluella. Olimme ainoat asiakkaat ja paikan vanha lady oli iloinen saadessaan tutustua suomalaisiin gentlemanneihin. Hän olisi halunnut uhmata lakiakin ja antaa Aaron polttaa sisällä, mutta herrasmiehenä Aaro siirtyi ulos. Matka jatkui sitten suuntana St. Louis ja Eero Saarisen "Gateway to the West, Porttia Länteen" katsomaan. Pysähdyimme yöpymään Iowan Fairfield-kaupunkiin Super 8 motelliin 73 dollarin hinnalla. Täällä ei ollut perinteisiä motelleja, mutta Hy-Wee-kaupan loistavalta herkkutiskiltä nappasimme mukaamme hyvät BBQ-ripsit ja hyvältä maistui punkun kanssa.
Motellin pihalla oli mukavaa juttuseuraa ja Aarokin mukamas kielitaidottomana alkaa olla kuin kala vedessä näissä ympyröissä.
20.5.2011 Pilvinen aamu, lämmintä ja sääennuste lupaa sadetta päällemme. Söimme motellin tarjoaman aamiaisen ja matkaan kohti itää. Ennustuksista huolimatta taivas kirkastui jalämpötila rupesi kohoamaan. Lopulta oltiin 78 asteessa Fahrenheitia (25,5 C). Ajoimme Indianan puolelle ja päädyimme lopulta noin 150 km:n päähän Cincinnatista ja majoituimme Seymour-nimisen kaupungin Knights Inn-motelliin 62 dollarilla.
Kävimme kaupassa meille uudessa ketjussa JayC ja kun myyjä kysyi, onko jäsenkorttia, niin minä heti kyselin, että mistä sen saa ja nyt on sitten senkin ketjun alennuskortti lompsassa. Nyt kellon ollessa täällä 17 tätä kirjoittaessani, ulkona on todella kuuma. Ilmastointi jäähdyttää ensi kertaa koko reissulla motellin sisälämpöä. Tähän asti on jouduttu joskus öisin lämmittämään huoneilmaa.
21.5.2011 Pilvinen aamu, mutta lämmintä. Aamiaisen jälkeen matkaan ja ilma kirkastui nopeasti ja lämpö kohosi taas hellelukemiin. Eihän se ilmastoidussa autossa mitään haittaa, mutta pientä mutinaa kuului aina tupakkatauolla, kun on niin kuuma. Ajoimme Cincinnatin (kuva) läpi moottoriteitä ja tämä tie jota käytimme oli remontissa juuri ennen kaupungin sydämeen tulevan sillan ylitystä. Neljä kaistaa kaventui yhdeksi, kun uutta betonia valettiin. Työ oli tietysti ajoitettu lauantaiksi, ettei tulisi isoja ruuhkia. Meistä ruuhka oli kuitenkin aika mittava, tunti meni kolmen kilometrin siirtymään, mutta siinäkin oli oma mielenkiintonsa, kun seurasi ammattilaisten (rekkamiesten) kaistanvaihtoja siinä vaiheessa, kun niitä oli vielä käytössä ensin kolme ja sitten kaksi. Korkealta on paremmat näkymät eteen ja seurasimme kiltisti heidän esimerkkiään.
22.5.2011 Taas kaunis ja lämmin aamu. Aamurutiinien jälkeen matkaan kohti itää. Ajettiin osittain pieniä teitä ja osittain moottoritietä pitkin kohti Pittsburghia. Appalakkien kumpuilevat maastot ovat kauniita ja vehreitä. Matkalla bongattiin Aarolle West-Virginia, jonka kapean pohjoiskärjen kautta ajoimme. Keskellä Ohio-joen ylittävää siltaa oli iso kyltti "Welcome to West-Virginia" ja kymmenen kilometrin jälkeen olimme jo siirtyneet Pennsylvanian puolelle. Ajoimme Pittsburghin läpi ja kun saavuimme lännestä kaupunkiin, tulimme pitkän tunnelin kautta keskustaan. Näky oli uskomattoman komea, kun sukelsimme pimeydestä keskelle pilvenpiirtäjien silhuetteja. Vetää vertaansa mille tahansa kaupungille. Jatkoimme Appalakkien ylitystä itään ja päädyimme lopulta Altoona-kaupunkiin ja nappasimme Motel-6:n 48 dollarilla. Täällä joutui maksamaan netin salasanasta 3 dollaria, joka sisältyy tuohon hintaan, mutta kaikki pelaa.
23.5.2011 Tänään oli vähän tylsä ajopäivä. Tultiin melkein 500 km nopeinta reittiä kohti koillista ja silloin ei näe paikallisia kyliä ja pikkukaupunkeja. Toisaalta, kun ylitimme Appalakkeja, niin on järkevämpi valita moottoritie kuin jäädä pyörimään serpentiineihin pikkuteillä. Maisemat olivat tosi komeat ja Appalakkien vuoristo on tosi kaunis vehreydessään (kuva). Olen ajanut näitä samoja teitä aiemmilla reissuillani ja saapuessamme New Yorkin Middletowniin ja katsellessamme jo majoitusta, ajoimme yhden motellin eteen ja totesin, että tuttua seutua, täällä on yövytty. Se oli paikka, jossa Marjan kanssa pääsimme kävellen sekä kauppaan (ruoka) että kauppaan (alko) ja se on täällä tosi harvinaista. Emme kuitenkaan jääneet siihen, vaan siirryimme vielä 20 km itään ja majoituimme Newburghin kaupungin Day´s Inn-motelliin 90 dollarilla. Motelli oli korkeatasoinen, kahden tyynyn sijasta neljä (kuva). Kävimme paikallisessa WalMartissa ostoksilla ja tässä osavaltiossa oluet ovat ainoat alkoholipitoiset juomat myymälässä. Kysyimme siis ovella seisoneelta poliisilta lähintä Alkoa ja saimme hyvät ohjeet noin 4 km:n päähän. Paikallinen myyjä ihmetteli, kuinka löysimme myymälän ja kun kerroin, että poliisi opasti, niin totesi niistäkin olevan joskus hyötyä.
Matka lähenee loppuaan, huomenna on viimeinen kokonainen päivä ja aiomme pyhittää sen ostoksille. Vien Aaron johonkin Malliin ja sanon ovella, että "VAPAA". Jos ehdin, niin huudan perään, että auto lähtee kahden tunnin perästä. Joku raja kai pitää määritellä.
Tänään meni 9000 km:n raja rikki ja tällaisen määrän arvelimmekin ajavamme, jos pysymme normirytmissä. Monesta se voi tuntua paljolta, mutta tuntuu sopivan meille hyvin. Haluamme kiertää, emmekä koe 400-500 km:n päivämatkaa näillä teillä ja hyvällä autolla miksikään rasitteeksi. Olemme olleet liikkeellä aamulla noin kahdeksan aikaan ja majoitumme iltapäivällä 14-15 välillä. Olen aiemminkin korostanut, että ajaminen kannattaa tehdä päivällä valoisaan aikaan. Tällä reissulla on ollut paljon yliajettuja eläimiä tien varsilla. Pesukarhuja ja kauriita on tosi paljon kuolleina tien sivussa. Näitä eläimiä ei näe päiväsaikaan eli ne jäävät autojen alle yöllä. Itse meinasimme törmätä paikalliseen korppikotkaan, joka teki jonkun syöksyn metsästä ja oli muutaman kymmenen sentin päässä tuulilasistamme, mutta pystyi väistämään. Pähkäilimme, että kumpikohan meistä (minä tai Aaro) näytti enemmän raadolta.
24.5.2011 Viimeinen kokonainen päivä ennen huomista kotiinlentoa (jos koneet kulkevat). Aamu oli kostean lämmin, hellettä on luvattu. Olemme pyhittäneet tämän päivän shoppailuun (Aaron toive) ja ajattelimme ajaa aluksi tähän suomalaisten jumaloimaan Woodbury Common Premium Outlet:iin. Nehän aukeavat vasta klo 10, joten tein huomiselle lennolle "check-in"-toimenpiteet ja respan ystävällinen tyttö tulosti minulle "boarding passit". Nyt kentällä ei tarvitse muuta kuin antaa matkalaukku "Baggage Drop Deskille".
Minulle tuo kaikkien naisten jumaloima (ei varmasti miesten) outlet oli karmea kokemus, eikä Aarokaan ollut mitenkään innoissaan. Kävelimme edestakaisin ympärillemme katsellen, emmekä löytäneet mitään meitä kiinnostavaa. Tunnin jälkeen totesimme, että eiköhän mennä, sillä tämä vaatii erilaista näkemystä ja sitä meillä ei ollut. Emme kuitenkaan luovuttaneet. Ajoimme 30 km:n päähän toiseen Malliin (Nanuet Mall). Se oli meistä parempi, siellä oli jopa elektroniikkaa. Sieltäkään ei kuitenkaan ostettu mitään. Päätimme ajaa majapaikkaamme ja olimme puolen päivän jälkeen shoppailureissusta rasittuneina Connecticutin Norwalkin samassa Econo Lodge-motellissa, mistä reissumme aloitimme (kuva). Käytiin kaupassa ja saatiin hyvät "ripsit" ja juustot ja katkat mukaamme.
Tuo toinen kuva on parin päivän päästä, kun Aaro melkein otti tuo valetun möhkäleen mukaansa. Ainoastaan pelko hirvittävistä ylipainomaksuista ja tulliselvityksistä sai hänet luopumaan ajatuksesta.
Jatkoimme matkaa moottoriteitä välttäen ja päädyimme päiväoluellemme pieneen kaupunkiin, missä samaan aikaan, siinä ainoassa kapakassa, kokoontui harrikkajengi, noin sata moottoripyörää pihalla. Koko porukka oli ahtautunut sisään, osa oli tosin jo oluen kanssa ulkona jalkakäytävillä. Me änkesimme sisään ja kyynärpäätaktiikkaa käyttäen pääsimme hivuttautumaan tiskille ja tilaamaan oluet. Harmitti, kun eilen ostamani liivi ei ollut päällä. Olisin heti tuntenut oloni kotoisammaksi. Heillä kaikilla (miehillä ja naisilla) oli nahkaliivit päällä ja selässä teksti "Missing Link". Porukka oli ystävällistä ja kohteliasta ja yhden oluen jälkeen saluuna tyhjeni kuin taikaiskusta. Siiryimme ulos seuraamaan, kuinka homma toimii. Neljä pyöräilijää ajoi liikennevalo-ohjattuun risteykseen ja tukkivat pyörillään kaikista neljästä suunnasta tulevat autoväylät. Sitten koko jengi kiihdytteli yhtenä pitkänä letkana liikennevaloista välittämättä eteenpäin ja kun viimeinen pyörä oli mennyt, kaistavahdit lähtivät perään ja kiittelivät autoilijoita kärsivällisyydestä. Hienosti ja turvallisesti hoidettu homma ja uskon täkäläisen poliisinkin hyväksyvän menettelyn.
Me päädyimme Ohion Lancaster-kaupunkiin ja löysimme sieltä meitä tyydyttävän Relax-Inn motellin 57 $. Täältä löytyi uusi kauppaketju meidän reitillämme ja nyt minulla on myös Kroger-ketjun kortti.
Poliisiauto kahden poliisin voimin tuli motellillemme ja on nyt viipynyt toimiston uumenissa jo tunnin. Isäntäväki lähti autolla jonnekin, mutta poliisit jäivät. Katsotaan mitä tapahtuu. Koetan hillitä Aaroa, ettei hän lähde kysymään mitään. Tapahtumat voisivat olla aika värikkäät, kun Aaro John Waynen kävelytyyliä matkien kävelisi sisään ja tekisi harjoitusvetoja näkymättömällä Coltilla ja puhuisi poliiseille suomenkielellä Pispalan saunamahdollisuuksista! Aaro sai tänään täyteen 39:n osavaltion tällä mantereella. Oikeastaan hänellä on jo käytynä 40, kun hän on vieraillut Israelissakin! Istuessamme tuossa ovemme edessä tuoleilla lämpimässä illassa viskipaukku kädessä pohdin itsekin mahdollisuutta elää vanhuutta ilman rollaattoria vähän tällaiseen amerikkalaiseen tyyliin (9.5. tarinan rouva). Aattelin, että hankin mökille ainakin tuollaisen Dodgen V-8 Pickupin (avolavan), niin onhan sillä paljon mukavampi hakea aamulehti kilometrin päästä kuin rollaattorilla. Hekku (11 v. kultainen noutajani), joka tykkää jahdata jäniksiä pellolla näillä lehdenhakureissuilla alkaa myös ikääntyä ja uskon, että viihtyisi paremmin avolavalla haistellen ilmaa ja takaisin tultaisiin sillain, että V-8 murisee, pöly nousee ja Hekun korvat läpättää. Täällä nimittäin näkee jatkuvasti avolavoja kovassa liikenteessä yksi tai kaksi koiraa vapaana lavalla ja ne tuntuvat hallitsevan tilanteen loistavasti, tarkkailevat liikennettä molempiin suuntiin ja kirsu värisee.
Tänään kuulimme onnen uutisen, Islannissa tuhka pöllyää. Edelliselläkin reissulla haaveilimme, että emme pääsisi vielä takaisin, mutta tuhka laskeutui. Ei kai nyt kahta kertaa voi käydä noin huono onni! No katsotaan nyt, onhan tässä jo VÄHÄN Marjaakin ikävä.Tänään meni 9000 km:n raja rikki ja tällaisen määrän arvelimmekin ajavamme, jos pysymme normirytmissä. Monesta se voi tuntua paljolta, mutta tuntuu sopivan meille hyvin. Haluamme kiertää, emmekä koe 400-500 km:n päivämatkaa näillä teillä ja hyvällä autolla miksikään rasitteeksi. Olemme olleet liikkeellä aamulla noin kahdeksan aikaan ja majoitumme iltapäivällä 14-15 välillä. Olen aiemminkin korostanut, että ajaminen kannattaa tehdä päivällä valoisaan aikaan. Tällä reissulla on ollut paljon yliajettuja eläimiä tien varsilla. Pesukarhuja ja kauriita on tosi paljon kuolleina tien sivussa. Näitä eläimiä ei näe päiväsaikaan eli ne jäävät autojen alle yöllä. Itse meinasimme törmätä paikalliseen korppikotkaan, joka teki jonkun syöksyn metsästä ja oli muutaman kymmenen sentin päässä tuulilasistamme, mutta pystyi väistämään. Pähkäilimme, että kumpikohan meistä (minä tai Aaro) näytti enemmän raadolta.
24.5.2011 Viimeinen kokonainen päivä ennen huomista kotiinlentoa (jos koneet kulkevat). Aamu oli kostean lämmin, hellettä on luvattu. Olemme pyhittäneet tämän päivän shoppailuun (Aaron toive) ja ajattelimme ajaa aluksi tähän suomalaisten jumaloimaan Woodbury Common Premium Outlet:iin. Nehän aukeavat vasta klo 10, joten tein huomiselle lennolle "check-in"-toimenpiteet ja respan ystävällinen tyttö tulosti minulle "boarding passit". Nyt kentällä ei tarvitse muuta kuin antaa matkalaukku "Baggage Drop Deskille".
Huomenna siis on tarkoitus lentää illansuussa Suomeen ja koetan parin päivän sisällä saada tähän vielä yhteenvedon kuluista eriteltynä. Hieno reissu, mutta mukava on kotiinkin palata.
25.5.2011 Herättyämme pakkasimme ja lähdimme Annikille aamiaiselle. Oli mukava parituntinen pirteän Annikin seurassa. Tapasimme myös Aaron serkun vaimon ja tyttären lapsineen. Halusivat tavata nämä oudot eurooppalaiset, jotka ovat kiertäneet heidän kotimaataan enemmän kuin he itse.
Lähdimme sitten vielä Manhattanille, kun aikaa oli ja autolla tietysti. Ei ole hienompaa kuin ajaa Manhattanin hektisessä liikenteessä ja selvitä ilman peltikosketuksia. Kuljettaja ei siellä ehdi paljon maisemia ihailla kuin liikennevaloissa. Keltaiset taksit ja jakeluautot ajavat tosi kovaa ja lähekkäin ja niiden rytmissä on turistinkin pysyttävä, jos tahtoo eteenpäin päästä. Juutuimme oikein kunnon ruuhkaankin, ensin Broadwayn nurkilla ja sitten moottoritiellä kentälle mennessämme. Meillä oli kuitenkin aikaa ja auton luovutus sujui joustavasti, samoin siirtyminen JFK:n 8-terminaaliin. Finnairilla on siellä oma tiski ja saimme lippuasiat hoidettua saman tien ilman minkäänlaista jonoa. Sitten turvatarkastusten läpi lähtöportin läheisyyteen loppuoluelle ja koneeseen. Lento oli ajallaan, henkilökunta ystävällistä ja Islannin tuhkat kierrettiin etelän kautta. Helsingistä Paunulaisella Tampereelle ja toipumaan aikaerosta.Laitan tähän loppuun vielä tilastot kustannuksista, niin saatte paremman kuvan, mitä tällainen reissu maksaa. Me maksoimme kaiken mahdollisen luottokorteilla ja käytimme käteistä vain tippeihin ja joihinkin pikkuostoksiin. Minulla esimerkiksi oli käteistä mukanani tavanomainen määrä, 500 dollaria pieninä seteleinä ja niistä kului noin 200 dollaria.
Kulut kahdelta hengeltä:
Lennot Helsinki - New York suora 1100 €
Auto, Buick Lucerne, 3,9 L/V6, 227 hv 700 €
Bensaa kului 816 L (9391 km) eli 9,1 L/100 km
Bensa maksoi 618 € eli 72 c/L (kurssi 1,44)
Motellien keskihinta oli 39 €/vrk
Rahaa kului kahdelta elämiseen (luottokortit) 2228 €
Käteistä kului kahdelta 300 €
Yhteensä meni (lennot, auto, motellit, eläminen) 4300 €
25.5.2011 Herättyämme pakkasimme ja lähdimme Annikille aamiaiselle. Oli mukava parituntinen pirteän Annikin seurassa. Tapasimme myös Aaron serkun vaimon ja tyttären lapsineen. Halusivat tavata nämä oudot eurooppalaiset, jotka ovat kiertäneet heidän kotimaataan enemmän kuin he itse.
Bensan hinta oli kalleimmillaan New Yorkin ympäristössä, 4,40 $ gallonalta ja halvimmillaan maaseudulla 3,65 $ gallonalta. 14 vuodessa bensan hinta on nelinkertaistunut, mutta on vielä suomalaiselle halpaa.
Kulut kahdelta hengeltä:
Lennot Helsinki - New York suora 1100 €
Auto, Buick Lucerne, 3,9 L/V6, 227 hv 700 €
Bensaa kului 816 L (9391 km) eli 9,1 L/100 km
Bensa maksoi 618 € eli 72 c/L (kurssi 1,44)
Motellien keskihinta oli 39 €/vrk
Rahaa kului kahdelta elämiseen (luottokortit) 2228 €
Käteistä kului kahdelta 300 €
Yhteensä meni (lennot, auto, motellit, eläminen) 4300 €